Miksi juuri sinun kannattaa pitää treenipäiväkirjaa

Miksi juuri sinun kannattaa pitää treenipäiväkirjaa

Olet ehkä kuullut treeni- ja ruokapäiväkirjan pitämisen tärkeydestä. Olet joidenkin lailla saattanut ajatella sen

olevan vain jokin kehonrakentajien hifistelytyökalu, josta ei olisi olennaista hyötyä juuri sinulle.

Tämän tekstin luettuasi saatat ajatella toisin!

Seuraava lista sisältää tärkeimmät syyt pitää treenipäiväkirjaa. Uskon vakaasti, että useampikin kohta pätee juuri sinuun.

Treenipäiväkirjaa kannattaa siis pitää ainakin seuraavista syistä:

1. Se parantaa tuloksiasi

Northwestern-yliopiston lääketieteellisessa osastossa suoritetun tutkimuksen mukaan treenipäiväkirjaa

pitävät saavuttivat muita parempia tuloksia, mikä johtui seuraavista seikoista:

Treenipäiväkirja auttaa keskittymään juuri siihen mikä on tärkeää. Tietämällä mitä olet tehnyt ja mitä sinun tulee seuraavaksi tehdä onnistut todennäköisemmin välttämään “ihan kivat” mutta turhat harjoitukset, jotka eivät edistä tavoitettasi.

Se estää todellisen treenin yliarvioimisen. Yleinen tahaton tapa on tehdä muutama toisto yhdessä laitteessa, muutama toisessa, vähän pyöriä ympäri salia, kuluttaa aikaa ja saada itsensä uskomaan, että on treenannut kovaa. Itsensä huijaaminen – tahallinen tai tahaton – ei johda parempiin tuloksiin. Treenipäiväkirja näyttää sinulle sen, mitä olet todellisuudessa saanut aikaan.

Se auttaa myös pääsemään yli vaiheista, joina kehityksesi on pysähdyksissä osoittamalla sen, minkä tekeminen ei ainakaan riitä.

Päiväkirjaa pitävät myös tulivat kuntoilleeksi muita useammin, sillä päiväkirjan pitäminen myös motivoi.

2. Se motivoi

Olet varmasti nähnyt ennen- ja jälkeen-kuvia. Vastaavasti treenipäiväkirja auttaa niin pienen kuin suurenkin edistyksen huomaamisessa. On motivoivaa nähdä pystyvänsä leikiten suorituksiin, jotka aikoinaan tuntuivat täysin ylivoimaisilta. Tämä taas antaa varmuutta siitä, että tulevaisuudessa nykyhetken haasteet tulevat tuntumaan lastenleikiltä.

Treenipäiväkirjan täyttäminen on paitsi palkitsevaa (ihan kuin opettajalta saatu tarra silloin ala- asteella!), myös motivoivaa. On paljon hankalampaa jättää treeni väliin, kun siitä jää merkintä muuallekin kuin omaan päähäsi.

Mikäli treenipäiväkirjasi on verkossa, vielä parempi. Motivaatio on aivan eri tasoa, kun itsesi lisäksi myös muut näkevät tuloksesi.

3. Se auttaa haitallisten tapojen havaitsemisessa

Omia haitallisia tapojaan on vaikea havaita. Tässä treenipäiväkirja on oiva apu.

Opit huomaamaan toistuvat heikot päiväsi ja löydät syyn niille. Ehkäpä väsyt töissä, ehkä syöt väärin, ehkä stressaat liikaa. Ongelman huomaaminen on ensimmäinen askel kohti sen ratkaisua ja parempia tuloksia.

Heikot jalkatuloksesi saattavat johtua vaikkapa siitä, että teet kaiken jalkatreenin suoraan kyykkyjen jälkeen, jolloin jaksaminen on vähäisempää. Tätäkään ei välttämättä tajua, ennen kuin sen lukee kirjasta.

Tai ehkäpä jokin paikkasi on kipeytynyt? Vilkaisu pari kuukautta taaksepäin varmistaa, oletko esimerkiksi silloin muuttanut treenirutiiniasi kyseiselle lihasryhmälle.

4. Se antaa yleiskuvan treenirutiineistasi paitsi itsellesi, myös muille

Esimerkiksi personal trainerin on vaikeampi auttaa sinua, mikäli hänellä ei ole riittäviä tietoja tavastasi treenata. Päiväkirja on ratkaisu

tähänkin ongelmaan.

Treenipäiväkirjan pitämisen ei myöskään tarvitse olla aivan älytylsää. Esimerkiksi sähköiset päiväkirjat HeiaHeia! tai Sports Tracker ovat oiva keino näyttää kavereillesi, että kuka todellisuudessa on kulmakunnan kovin jätkä tai mimmi!

Hyvän liikuntapäiväkirjapohjan voit napata myös tästä linkistä. Tsemppiä kuntoiluun!

Myös valmentajamme ovat valmiina tsemppaamaan sinua!

Copyright © Tsemppari